آخرین اخبار

توسعه شبکه اینترنت در سایه فیلترینگ؟

وزیر ارتباطات در روزهای پایانی سال گذشته دو برابر کردن پوشش فیبر نوری و توسعه ۱۰درصدی شبکه ۵G را به‌عنوان مهم‌ترین برنامه‌های این وزارتخانه برای سال۱۴۰۳ اعلام کرد. این در حالی است که کارشناس‌ها مساله اصلی اینترنت در ایران را فیلترینگ و اختلالات آن می‌دانند تا جایی که به اعتقاد یک کارشناس آی‌تی تا زمانی که در ایران دسترسی آزاد به اینترنت وجود نداشته باشد، توسعه فیبر نوری و اینترنت ۵G صرفا یک نمایش بزرگ و بی‌ثمر خواهد بود.

 

عصر کانادا – عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات در ۲۷ اسفندماه سال گذشته درباره اولویت‌های خود برای این وزارتخانه گفت که در سال جاری پوشش فیبر نوری به ۱۴میلیون می‌رسد، توسعه ۵G حداقل ۱۰درصد می‌شود و شبکه مادر مخابراتی همچنان توسعه پیدا خواهد کرد. این اولین‌بار نیست که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت سیزدهم وعده توسعه فیبر نوری را می‌دهد، او از زمان آغاز وزارتش توسعه پوشش فیبر نوری را در صدر فهرست برنامه‌هایش قرار داده و برای سال جدید هم رساندن میزان پوشش فیبر نوری منازل و کسب‌وکارها به ۱۴میلیون را هدف قرار داده است.

اولویت با رفع اختلالات است

زارع‌پور در حالی وعده دو برابر شدن پوشش فیبر نوری برای سال جدید را می‌دهد که پیش از این رساندن پوشش فیبر نوری به ۱۰میلیون در سال۱۴۰۲ را هدف قرار داده بود؛ اما از این میزان تنها پوشش سه‌میلیونی محقق نشد. حالا در شرایطی که بر اساس آمارهای وزارت ارتباطات میزان فعلی پوشش این فناوری حدود ۷میلیون است، کارشناس‌ها مساله اصلی اینترنت در ایران را توسعه فیبر نوری و یا اینترنت ۵G نمی‌دانند، بلکه به اعتقاد آنها تا زمانی که فیلترینگ و محدودیت‌های اینترنتی پابرجاست، گسترس فناوری‌های ارتباطاتی عملا مفید نخواهد بود. حامدی بیدی، کنشگر حوزه اینترنت در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» رفع فیلترینگ پلتفرم‌ها و شبکه‌های اجتماعی بین‌المللی را اولین گام برای ثمربخش بودن اقدامات وزارت ارتباطات می‌داند. او راهکارهای ذکرشده در دومین گزارش انجمن تجارت الکترونیک را واقع‌بینانه می‌داند و به مسوولان توصیه می‌کند تا آنها را مدنظر قرار دهند. کاهش هزینه‌های فیلترینگ از طریق اصلاح معماری، اصلاح ‌سازوکارهای پرهزینه و ناکارآمد فیلترینگ هوشمند و حذف تجهیزات فیلترینگ از شبکه ارتباطات داخل کشور تخصیص بودجه و پیگیری حقوقی بین‌المللی برای رفع مسدودی وب‌سایت‌های تحریمی، به رسمیت شناختن حق دسترسی آزاد به اینترنت بین‌الملل به‌عنوان حقوق غیر قابل سلب شهروندی و منسوخ کردن دستور ایران اکسس کردن وب‌سایت‌های دولتی، برخی از راهکارهای ارائه‌شده توسط انجمن تجارت الکترونیک برای بهبود کیفیت اینترنت هستند.

فیلترینگ و اختلالات به‌عنوان دو مساله اصلی اینترنت در ایران در دومین گزارش انجمن تجارت الکترونیک درباره وضعیت اینترنت هم تایید شده‌اند. طبق این گزارش، نسبت به ۵۰کشور منتخب دنیا (از نظر وضعیت مشابه در تولید ناخالص داخلی) رتبه ایران در شاخص اختلال ۴۷، در شاخص محدودیت ۴۹ و در شاخص سرعت اینترنت ۵۰ یعنی آخرین کشور است. بیدی با اشاره به این موضوع بیان می‌کند: «به اعتقاد وزیر ارتباطات سرعت اینترنت با کمک فیبر نوری و تکنولوژی ۵G بیشتر و فراگیر خواهد شد. این در حالی است که مساله اصلی اینترنت در ایران، سرعت آن نیست. هرچند که توسعه فیبر نوری اقدام مثبتی در حوزه زیرساخت، دسترسی عمومی و ارزان مردم به اینترنت است؛ اما این دسترسی صرفا در حوزه زیرساخت و سخت‌افزاری است و لزوما به معنای افزایش سرعت و کیفیت اینترنت در عمل نیست.»

منبع
دنیای اقتصاد

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا