خودروهای قدیمی با نقاب جدید! از پژو پارس و ۲۰۷ تا گلف و کلیو

در این مطلب به خودروهایی قدیمی خواهیم پرداخت که با فیسلیفتهای بزرگ ظاهر و در برخی موارد داخل آنها شبیه به نسل جدید شده است.
عصر کانادا – خودروها معمولاً عمر مشخصی دارند که پس از پایان آن، با نسل جدید جایگزین میشوند. راهاندازی خط تولید نسل جدید یک خودرو اما هزینهٔ بالایی دارد و به همین دلیل، در طول تاریخ دیدهایم که سعی میشود برخی خودروهای قدیمی با فیسلیفت شبیه نسل جدید شوند. البته این کار معمولاً در بازارهای نوظهور یا کشورهای درحالتوسعه صورت میگیرد زیرا در چنین بازارهایی، خودروسازان به دنبال عرضهٔ مدلهای ارزانتر هستند و از این طریق میتوانند با هزینهای اندک، به مدلهای قدیمی ظاهری جدید و مشابه نسل بعدی ببخشند بدون آنکه نیاز به راهاندازی خط تولید جدید باشد. حال در ادامه قصد داریم با تعدادی از این خودروها آشنا شویم.
پژو ۲۰۶ پلاس
۲۰۶ یکی از موفقترین محصولات تاریخ پژو محسوب میشود. از این خودرو بیش از ۸ میلیون دستگاه در سراسر جهان به فروش رسید. ۲۰۶ علاوه بر فرانسه، در کشورهای دیگری مثل چین، برزیل و ایران هم روی خط تولید رفت. حدود یک دهه پس از معرفی این خودرو، شعبهٔ برزیلی پژو بجای عرضهٔ جانشین آن یعنی ۲۰۷ که در سال ۲۰۰۶ معرفی شده بود، بهمنظور کاهش هزینهها، همان ۲۰۶ را فیسلیفت کرد. این مدل جدید با تغییرات بزرگی در قسمت جلو، کاملاً شبیه ۲۰۷ اصلی شده بود اما در عقب فقط گرافیک داخلی چراغها و سپر تغییر کرده بود. این خودرو در چین، آمریکای لاتین و ایران با نام ۲۰۷ عرضه شد درحالیکه به دلیل محبوبیت ۲۰۶ در اروپا، پژو در این قاره هم آن را با نام ۲۰۶ پلاس در کنار ۲۰۷ اصلی عرضه کرد. تولید این ۲۰۶ فیسلیفت در فرانسه در سال ۲۰۱۲ و در برزیل در سال ۲۰۱۴ خاتمه یافت اما در کشورمان همچنان تولید میشود.
رنو کلیو
رنو نسل دوم کلیو را در سال ۱۹۹۸ معرفی کرد و با اینکه نسل سوم آن را در سال ۲۰۰۵ به بازار فرستاد اما نسل دوم را با دو فیسلیفت همچنان تا سال ۲۰۱۲ روی خط تولید خود در فرانسه نگه داشت. پسازاین نیز تولید نسل دوم کلیو در کشورهایی مثل آرژانتین و کلمبیا تا سال ۲۰۱۷ ادامه یافت. در اکتبر سال ۲۰۱۲ نسخهٔ جدیدی از کلیو در نمایشگاه خودروی سائوپائولو برای بازار آرژانتین با نام کلیو میو معرفی شد. این نسخه مطابق با زبان طراحی جدید رنو در آن زمان، تغییرات ظاهری بزرگی را در قسمت جلو تجربه کرده بود و سعی داشت شبیه نسل چهارم کلیو شود که تقریباً همزمان در همان سال در نمایشگاه پاریس رونمایی شده بود. کلیو میو بهعنوان ارزانترین محصول رنو در آمریکای لاتین عرضه میشد و سرانجام در اکتبر سال ۲۰۱۶ با خط تولید خداحافظی کرد.
پژو پارس
پژو ۴۰۵ در سال ۱۹۸۷ معرفی شد و مدت کوتاهی بعد یعنی در سال ۱۳۶۹ روی خط تولید ایرانخودرو رفت. ۴۰۵ به مدت یک دهه توسط پژو به تولید رسید تا اینکه در اواسط سال ۱۹۹۵ مدل جدید ۴۰۶ بهعنوان جانشین آن معرفی شد اما در ایران داستان متفاوت بود زیرا پژو و ایرانخودرو تصمیم گرفتند بجای ایجاد خط تولید ۴۰۶ در ایران که هزینه بسیار زیادی را میطلبید، همان ۴۰۵ را فیسلیفت کرده و چهرهٔ آن را به ۴۰۶ شبیه کنند. نتیجه این تصمیم، پژو پرشیا بود که در سال ۱۳۷۹ معرفی شد و بعداً نامش به پارس تغییر یافت. پارس در جلو و عقب از چراغها و سپرهای کاملاً جدیدی برخوردار بود که چهره آن را تا حدودی به ۴۰۶ نزدیک کرده بود. در داخل خودرو اما هیچ تغییر بزرگی صورت نگرفته بود و صرفاً با استفاده از غربیلک فرمان جدید مشابه ۴۰۶ و تزئینات طرح چوب، سعی شده بود فضای لوکستر و مدرنتری ایجاد شود.
فولکسواگن گلف
نسل چهارم فولکسواگن گلف در سال ۱۹۹۷ به بازار آمد و به پرفروشترین خودروی اروپا تبدیل شد. هرچند در سال ۲۰۰۳ فولکسواگن نسل پنجم گلف را به بازار فرستاد اما نسل چهارم تا سالها بعد در برخی کشورها همچنان به تولید رسید و عرضه شد. سپس در سال ۲۰۰۷، فولکسواگن برزیل یک بهروزرسانی بزرگ از نسل چهارم گلف را معرفی کرد که با نام گلف MK4.5 شناخته میشد. طراحی جلوی این نسخه از فولکسواگن پولوی آن زمان و طراحی عقب از نسل پنجم گلف الهام گرفته بود. گلف MK4.5 در برزیل تولید و در اکثر کشورهای آمریکای لاتین عرضه میشد. این خودرو در کانادا هم با نام سیتی گلف در کنار نسل پنجم گلف بهعنوان محصول پایهٔ فولکسواگن عرضه شد. تولید این فیسلیفت نسل چهارم گلف تا سال ۲۰۱۳ در برزیل ادامه داشت.
لادا لارگوس
لوگان بهعنوان یک محصول اقتصادی و ارزانقیمت، توسط رنو برای داچیا توسعه داده شد و از سال ۲۰۰۴ در نسخههای مختلفی شامل سدان، وانت و استیشن یا MCV به بازار آمد. با اینکه در سال ۲۰۱۲ نسل دوم لوگان معرفی شد اما در همین سال، نسخهٔ MCV نسل اول این خودرو در قالب پروژهٔ مشترکی بین رنو و لادا، در روسیه با نام لادا لارگوس روی خط تولید رفت تا خلأ یک استیشن ارزانقیمت در سبد محصولات لادا که با خاتمهٔ تولید مدل کهنسال ریوا در سال ۲۰۱۰ ایجاد شده بود را پر کند. این خودرو در ابتدا در ظاهر بهجز تغییر لوگوها به لادا و تغییراتی جزئی در سپرها و جلوپنجره، هیچ تفاوتی با لوگان MCV نداشت اما در سال ۲۰۲۱ لادا نسخهٔ بروز شدهٔ آن را معرفی کرد که در جلو به چراغهای نسل دوم لوگان مجهز شده است اما در عقب همچنان همان شکل قدیمی نسل اول را دارد. تولید لارگوس در روسیه همچنان ادامه دارد.
نیسان میکرا
نسل چهارم نیسان میکرا در نمایشگاه ژنو ۲۰۰۹ رونمایی شد و در سال ۲۰۱۶ جای خود را به نسل پنجم داد که در نمایشگاه پارس معرفی شد. بااینحال، تولید نسل چهارم همچنان برای بازارهای آمریکای لاتین ادامه دارد و در ژانویهٔ سال ۲۰۲۱ نسخهٔ فیسلیفت آن معرفی شد. در این فیسلیفت، دماغهٔ میکرا طبق زبان طراحی کنونی نیسان کاملاً بازطراحی شده تا شبیه نسل پنجم شود. مثل اکثر فیسلیفتها اما تغییرات بخش عقبی خودرو جزئی هستند و فرم کلی اتاق سن بالای خود را در قیاس با نسل پنجم کاملاً نشان میدهد.
پژو ۴۰۸
در ژانویهٔ سال ۲۰۱۰، پژو سدان جدیدی بنام ۴۰۸ را معرفی کرد. این خودرو اما جانشین ۴۰۷ محسوب نمیشد بلکه سدان کامپکتی بود که بر اساس ۳۰۸ برای بازارهایی مثل چین و آمریکای لاتین در نظر گرفته شده بود. در سال ۲۰۱۴ نیز نسل دوم ۴۰۸ معرفی شد و به دلیل افزایش سن، در سال ۲۰۲۲ برای دومین بار فیسلیفت شد. در این فیسلیفت، جلو و عقب ۴۰۸ مطابق با زبان طراحی جدید پژو کاملاً بازطراحی شده اما پروفیل جانبی نشان میدهد که همچنان با همان سدان قدیمی سال ۲۰۱۴ طرف هستیم. البته با این فیسلیفت، ظاهر ۴۰۸ خصوصاً در قسمت جلو کاملاً شبیه ۴۰۸ کراساوور جدیدی شده که در همان سال ۲۰۲۲ تقریباً همزمان در اروپا معرفی شد. پژو همچنین برای ۴۰۸ سدان داشبورد کاملاً جدیدی را هم مطابق با محصولات بروز خود طراحی کرده است. این خودرو هماکنون فقط در چین تولید و عرضه میشود.
مرسدس بنز CLC
در سال ۲۰۰۰، مرسدس نسخهٔ کوپهٔ C کلاس نسل W203 را با نام C کلاس اسپرت کوپه معرفی کرد. پس از خاتمهٔ تولید W203 و معرفی C کلاس نسل W204 در نمایشگاه ژنو ۲۰۰۷، تولید اسپرت کوپه هم پایان یافت اما سپس در ژانویهٔ ۲۰۰۸ مرسدس بنز جانشین آن را معرفی کرد که حالا CLC نام گرفته بود. این خودرو اما در اصل همان اسپرت کوپهٔ نسل قبلی بود که با یک فیسلیفت بزرگ ظاهر آن شبیه C کلاس W204 شده بود. هرچند به گفتهٔ مرسدس حدود ۱۱۰۰ قطعهٔ جدید در CLC به کار گرفته شده بود اما این خودرو به دلیل عدم تغییر پلتفرم موردانتقاد قرار گرفت. این کوپهٔ کامپکت در داخل نیز هنوز تا حد زیادی شبیه اسپرت کوپهٔ نسل قبلی بود. به این دلایل، CLC به یکی از ناکامترین مدلهای تاریخ مرسدس تبدیل شد و مدت کوتاهی بعد تولید آن خاتمه یافت.