آخرین اخبار

رونمایی از بیل مکانیکی مخصوص حفاری کره ماه

استارت‌آپ فضایی آمریکایی از نمونه اولیه کامل بیل مکانیکی طراحی شده برای برای برداشت «هلیوم-3» از کره ماه رونمایی کرد.

 

عصر کانادا – ربات بیل مکانیکی حفاری ماه که به طور مشترک توسط استارت‌آپ تحت حمایت ناسا موسوم به اینترلون(Interlune) و سازنده تجهیزات صنعتی ورمیِر(Vermeer) ساخته شده است، برای حفر 100 تن از خاک ماه در هر ساعت طراحی شده است.

به نقل از آی‌ای، اکنون شرکت «ورمیر» نمونه اولیه یک بیل مکانیکی حفاری ماه را به عنوان بخشی از مشارکت توسعه مشترک با استارت‌آپ «اینترلون» معرفی کرده است. این وسیله نقلیه برای استخراج منابعی مانند «هلیوم-3» از سطح ماه در نظر گرفته شده است.

چنین تلاشی می‌تواند یک تحول برای فناوری و نیازهای انرژی آینده زمین باشد. «هلیوم-3» یک ایزوتوپ نادر روی زمین است، اما تصور می‌شود که در ماه فراوان است و در خاک ماه (رگولیت) توسط میلیاردها سال وزش باد خورشیدی به دام افتاده است.

این عنصر برای ساخت نیمه‌رساناها، فناوری فیبر نوری و ابررساناها بسیار ارزشمند است. همچنین می‌تواند در گداخت هسته‌ای، حیاتی و به اصطلاح جام مقدس تولید انرژی باشد.

ذخایر هلیوم زمین محدود و در حال تمام شدن است که بخش‌های فناوری و انرژی را وادار می‌کند به جای دیگری نگاه کنند. «اینترلون» استارت‌آپی برای استخراج منابع طبیعی از کره ماه است که توسط ناسا و وزارت انرژی ایالات متحده حمایت می‌شود.

استخراج ماه می‌تواند به زودی به واقعیت تبدیل شود

«ورمیر» به عنوان بخشی از سرمایه‌گذاری مشترک، اولین نمونه اولیه کامل بیل مکانیکی حفاری ماه را ساخته است. این دستگاه به گونه‌ای طراحی شده است که در هر ساعت 100 تن از خاک ماه را حفر می‌کند، آن را الک می‌کند، «هلیوم-3» را استخراج می‌کند و آن را برای ارسال به زمین آماده می‌کند.

این ربات، نیاز به یک ماشین خودمختار و بسیار انعطاف‌پذیر را برآورده می‌کند که در شرایط گرما، سرما و خلاء شدید نیز کار می‌کند.

راب میرسون(Rob Meyerson)، مدیر عامل و یکی از هم‌بنیان‌گذاران «اینترلون» در بیانیه‌ای که توسط این شرکت منتشر شد، گفت: زمانی که تجهیزات را روی ماه فعال می‌کنید، استانداردهای قابلیت اطمینان و عملکرد در سطح جدیدی قرار می‌گیرند.

وی افزود: «ورمیر» میراثی از نوآوری و برتری دارد که بیش از 75 سال پیش آغاز شده است که ما را به شریکی ایده آل برای «اینترلون» تبدیل می‌کند.

کشورهای دیگر مانند ژاپن نیز در حال بررسی پتانسیل تجهیزات حفاری ماه هستند. مهم‌تر از همه، غول صنعتی ژاپنی به نام شرکت کوماتسو(Komatsu) در حال توسعه بیل‌های مکانیکی قمری است که ماشین‌هایی کاملاً الکتریکی و مناسب برای محیط ماه هستند که در آن موتورهای احتراقی نمی‌توانند کار کنند، زیرا جو ماه فاقد اکسیژن است.

«کوماتسو» نمونه اولیه خود را در نمایشگاه «CES 2025» به نمایش گذاشت که بر روی کنترل دماهای شدید از مثبت 110 درجه سانتیگراد تا منفی 170 درجه سانتیگراد متمرکز بود. این شرکت ژاپنی در حال کار بر روی سیستم‌های کنترل حرارتی و برق‌رسانی است تا آن را قابل اجرا کند.

«کوماتسو» توضیح داد: در شرایط هوای ماه، برای یک موتور احتراق داخلی غیرممکن است که روی سطح ماه کار کند، زیرا اکسیژنی برای احتراق وجود ندارد. به نظر می‌رسد ماشین‌های برقی با تولید برق خورشیدی که برق ماشین‌ها را تامین می‌کند، راه‌حلی بدیهی هستند، اما پاسخ به این نیاز، ساده نیست.

«اینترلون» در پی حفاری ماه تا سال 2030

با این حال، جالب است که با وجود پیشروی اولیه «کوماتسو»، به نظر می‌رسد «ورمیر» و «اینترلون» سبقت گرفته‌اند و می‌توانند جلوتر باشند. به عنوان مثال، نمونه اولیه آنها از نمونه اولیه «کوماتسو» بزرگتر و در مقیاس کامل است که آزمایش هم شده و نویدبخش است.

این بیل مکانیکی دارای ظرفیت حفاری بیشتر، بودجه بیشتر و حمایت دولتی است. به همین دلیل «اینترلون» یک ماموریت به ماه را تا سال 2030 هدف قرار داده است.

گری لای(Gary Lai)، یکی از هم‌بنیان‌گذاران «اینترلون» می‌گوید: حفاری با سرعت بالا که برای برداشت «هلیوم-3» از ماه در مقادیر زیاد مورد نیاز است، قبلاً هرگز انجام نشده بود، چه رسد به اینکه این کار با بازدهی بالا انجام شود.

وی افزود: واکنش «ورمیر» به چنین ماموریت بلندپروازانه‌ای این بود که سریع حرکت کند. ما از نتایج برنامه آزمایشی تا به امروز بسیار خرسند هستیم و مشتاقانه منتظر مرحله توسعه بعدی هستیم.

تلاش‌های شرکت‌هایی نظیر «ورمیر» و «کوماتسو» بخشی از آغاز صنعتی شدن قمری است. این یک مرز جدید مانند هجوم به اعماق دریا یا حفاری اولیه نفت است که این بار خارج از کره زمین انجام می‌شود.

گفتنی است که هر کشوری که ذخایر «هلیوم-3» را کنترل کند، می‌تواند یک مزیت فناوری استراتژیک داشته باشد که احتمالاً بر ژئوپلیتیک جهانی و اقتصاد انرژی تأثیر می‌گذارد.

منبع
ایسنا

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا