آخرین اخبار

خطر کاهش بودجه ناسا برای مریخ‌نورد اروپا

کاهش بودجه ناسا، مریخ‌نورد اروپا را که از پیش با مشکل روبه‌رو بود، تهدید می‌کند.

 

عصر کانادا – کاهش بودجه ناسا که توسط «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا پیشنهاد شده است، احتمالاً به تأخیرهای بیشتر در مأموریت مریخ‌نورد «اگزومارس»(ExoMars) اروپا منجر خواهد شد زیرا قرار است برخی از فناوری‌های حیاتی که در حال حاضر در اروپا در دسترس نیستند، توسط آژانس فضایی آمریکا ارائه شوند.

به نقل از اسپیس، وقتی اروپا در اوایل دهه ۲۰۰۰ برنامه‌ریزی را برای فرود اولین مریخ‌نورد خود روی مریخ آغاز کرد، ناسا شریک انتخابی آن بود اما به نحوی، این اتحاد با مشکل روبه‌رو شد. در سال ۲۰۱۲ پس از آن که دولت «باراک اوباما» بودجه این ماموریت را قطع کرد، ناسا از پروژه اگزومارس کنار رفت. «آژانس فضایی روسیه» نیز وارد عمل شد و تعهد داد که یک موشک، یک ماژول فرود و چند قطعه دیگر را فراهم کند.

پس از چندین بار تأخیر و افزایش بودجه، سرانجام قرار شد این پروژه در سپتامبر ۲۰۲۲ طبق برنامه راه‌اندازی شود اما جنگ روسیه و اوکراین به معنی پایان همکاری بود. ناسا در سال ۲۰۲۴ عقب‌نشینی کرد و پیشنهاد داد به آژانس فضایی اروپا کمک کند که تا سال ۲۰۲۸ به سکوی پرتاب برسد. اکنون کاهش بودجه از سوی ترامپ به این معناست که اروپا ممکن است مجبور شود به تنهایی این کار را انجام دهد و احتمالاً با تأخیرهای بیشتری روبه‌رو شود.

قرار بود ناسا یک پرتاب‌گر، یک سیستم پیشران برای کاهش سرعت ماژول فرود اگزومارس در طول فرود و گرم‌کن‌های رادیوایزوتوپ را برای گرم نگه داشتن مریخ‌نورد در شب سرد مریخی فراهم کند. با وجود این، اروپا جایگزین‌های کاملاً توسعه‌یافته‌ای را برای هیچ کدام از این فناوری‌ها ندارد و برخی معتقدند که ممکن است نتواند آنها را برای پنجره پرتاب ۲۰۲۸ آماده کند.

آژانس فضایی اروپا از اظهار نظر درباره این وضعیت خودداری کرد اما منابع آگاه به اسپیس گفتند که اگرچه قابلیت‌های فنی برای جایگزینی عناصر گمشده در اروپا وجود دارد اما زمان پرتاب در حال گذر است و احتمال تأخیر پس از سال ۲۰۳۰ وجود دارد. این امر می‌تواند به پیچیدگی‌های بیشتر منجر شود و ممکن است برخی از جنبه‌های ماموریت تغییر کنند زیرا هم‌ترازی بین زمین و مریخ که تقریباً هر دو سال یکبار اتفاق می‌افتد، همیشه در یک فاصله رخ نمی‌دهد.

یک منبع گفت: اگر تأخیری پیش بیاید که به معنای از دست دادن پنجره پرتاب ۲۰۲۸ باشد، نگرانی این است که الزامات نزدیکی و ورود و همچنین پایین آمدن و فرود، برای پرتاب ۲۰۳۱ و محل فرود انتخابی آن متفاوت خواهد بود. بنابراین، تأخیر به مدت حدود ۲۶ ماه ممکن است مشکلات ماموریت را بلافاصله حل نکند.

مریخ‌نورد اگزومارس به نام «روزالیند فرانکلین»(Rosalind Franklin) شیمی‌دان بریتانیایی که ساختار DNA را مطالعه می‌کرد، مریخ‌نورد روزالیند فرانکلین نامگذاری شده است. این مریخ‌نورد یک پیشنهاد علمی منحصربه‌فرد دارد. مریخ‌نورد روزالیند فرانکلین دارای یک مته دو متری است که می‌تواند به لایه‌های بسیار عمیق‌تر خاک مریخ نسبت به مریخ‌نورد پرکار «استقامت»(Perseverance) ناسا دسترسی پیدا کند. از آنجا که مریخ جو بسیار نازکی دارد، سطح آن دائماً در معرض تابش خورشید قرار می‌گیرد و این شرایط به احتمال زیاد مدت‌ها پیش هرگونه موجود زنده‌ای را نابود کرده است. اگر تا به امروز هر شکلی از زندگی یا آثاری از آن در مریخ باقی مانده باشد، به احتمال زیاد در اعماق زیر سطح سیاره زنده مانده است.

منبع
ایسنا

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا