نگاهی بر آینده Xbox و مایکروسافت در گیمینگ

Xbox با تمام پستی و بلندیهایش، نقش مهمی در بازار ویدیو گیم ایفا کرده است. شایعات و خبرهای رسمی و غیررسمی اخیر از این برند، بسیاری را نگران آینده آن میکند.
عصر کانادا – همین چند ماه پیش بود که جشن ۲۲ سالگی Xbox را در نوامبر ۲۰۲۳ (آبان ۱۴۰۲) دیدیم. ۲۰۲۳ سالی بود که کنسول مایکروسافت بعد از یک سال ضعیف و بدون بازی باکیفیت، چند عنوان فرست پارتی و سکند پارتی مناسب و سرگرمکننده را به خود دید؛ هرچند این عناوین فرست پارتی پتانسیل بیشتری داشتند، اما توانستند سالی پربار را برای Xbox و مایکروسافت رقم بزنند. چشم به انتظار ادامه این مسیر با عناوین معرفیشده و جذاب برای سال ۲۰۲۴ بودیم که اخبار نگرانکنندهای از راه رسیدند و هر منبع شناختهشده و نشده شایعاتی مبنی بر عرضه تمام بازیهای فرست پارتی Xbox برای کنسولهای دیگر را میداد. خبرهایی مبنی بر تغییر رویکرد گیم پس نیز وجود داشت که بر این شعله میافزود.
سکوت مایکروسافت و فیل اسپنسر طرفداران را نگرانتر میکرد و منتظر یک تکذیبیه قوی از سوی آنها بودند. آیا سکوت به منزله تایید بود یا عدم اهمیت به شایعات بیاساس؟ هر چه که بود نهایتا اسپنسر خبر از برگزاری یک پادکست تحت عنوان Bussines Update داد که در آن از «استراتژیهایی جدید» رونمایی خواهد شد. پادکست مذکور نیز برگزار گشت و خبر از عرضه ۴ عنوان نامعلوم برای تمام پلتفرمها داد و همچنین گفته شد سرویس گیم پس به شکل سابق کار خود را ادامه میدهد و نه تنها خبری از حذف عرضه روز اول انحصاریهای فرست پارتی در آن نیست، بلکه عناوین Activision Blizzard King نیز در سال جاری به آن اضافه میشوند که شروعکنندهاش Diablo IV و مهیجترین آن بازی جدید Call Of Duty در روز عرضه خواهد بود. نهایتاً گفته شد Xbox همواره تنها کنسول بازی دارنده Game Pass باقی میماند.
با وجود تمام اینها، آینده Xbox از نظر بسیاری روشنتر و واضحتر از قبل است و بعضی نیز به استراتژی مبهم عرضه ۴ بازی نامعلوم برای پلتفرمهای دیگر مشکوک هستند. در مورد کنسولهای بازی، قطعاً آثار انحصاری و مختص دستگاه همواره حرف اول را در ارزش خرید آن میزنند و در جایگاه دوم هم سرویسهای آن کنسول قرار میگیرد. این مورد که بازیهای مذکور چگونه در دسترس خریداران قرار بگیرند نیز مهم است و هر چقدر دسترسی به بازیها آسانتر و مقرون به صرفهتر باشد و در کنار آن کیفیت خود را نیز حفظ کنند، قطعاً یک پیروزی همهجانبه را در مارکت ویدیو گیم خواهیم داشت.
اسپنسر با قاطعیت از عدم عرضه عناوین جدید و بزرگ Xbox مانند Starfield و Indiana Jones گفت. وقتی از او در این مورد پرسیده شد گفت برنامهای به جز آن ۴ بازی برای پلتفرمهای دیگر وجود ندارد؛ ولی باید عملکرد این عناوین را در پلتفرمهای دیگر ببینیم و نمیتوان گفت یک بازی در هیچ بازه زمانی برای کنسولهای دیگر عرضه نمیشود. در واقع او عرضه بازیهای بیشتر برای پلتفرمهای دیگر را کاملاً محکوم نمیکند و ممکن است عملکرد خوب این عناوین به عرضهی بازیهای بیشتر نیز منجر شود؛ اما چه بازیهایی؟ سوال مهم این است که مدیران ارشد Xbox چه عناوینی را در ادامه راه برای کنسولهای سونی و نینتندو در نظر گرفتهاند و هدف آنها از انجام این کار چیست؟
چهار بازی مذکور در پادکست احتمالاً Sea Of Thieves ،Grounded ،Pentiment و Hi-Fi Rush باشند. با توجه به نوع این بازیها متوجه میشویم دو عنوان سرویس محور با تاکید بر عناصر آنلاین از Xbox Game Studios و دو عنوان تکنفره AA با بودجه پایین از Xbox Games Studios و Bethesda در بین آنها است که به خوبی میتواند نقشه راهی برای استراتژی جدید مایکروسافت ترسیم کند. نقشه راهی که خبر از عرضه بازیهای فرست پارتی سرویس محور آنلاین و عناوین AA تکنفره که متناسب با سختافزار سوییچ باشند در آیندهای نزدیک به صورت همزمان یا فاصلهای نزدیک برای تمام پلتفرمها منتشر خواهند شد و همچنان تجربه دیگر انحصاریهای مایکروسافت و Xbox تنها در PC و Xbox امکانپذیر خواهد بود.
در واقع Xbox با این استراتژی سعی دارد هم فاصله درآمدزایی خود را با پلی استیشن به جهت فروش بسیار پایینتر در بازار کنسولها جبران کند و هم مخاطبین جدیدی را برای تجربه بازیهای بزرگ و اصلی Xbox به سمت خود بکشاند؛ کاری که سونی نیز مدتی است با عرضه فرست پارتیهای بزرگ خود روی PC انجام میدهد و در جذب مخاطبین PC به سمت PS5 برای تجربه زودهنگام این عناوین موفق بوده است. مطمئنا تجربه آثار AA باکیفیت فقط گوشهای از کیفیت انحصاریهای آینده مایکروسافت را به مخاطبین دیگر پلتفرمها نشان خواهد داد و تاثیر زیادی در جذب آنها برای خرید Xbox در راستای تجربه بازیهای فرست پارتی بزرگ خواهد داشت.
عرضه بازیهای سرویس محور و عناوین AA تکنفره برای سوییچ و PS5 میتواند نقش مهمی در جذب سرمایه برای ساخت فرست پارتیهای بزرگ و Console Seller داشته باشد و در کنار آن، در تامین بودجه لازم برای گسترش سرویس گیم پس و ادامه دادن عرضه بازیهای فرست پارتی در روز عرضه روی آن کمک کند. با توجه به افزایش هزینههای بازیسازی و سخت شدن ابقا در این صنعت، خریداری شدن بازیهای سرویس محور و کوچک توسط جامعه گیمرهای بسیار بالای سوییچ و پلی استیشن میتواند کمک مالی بسیار مفید و بزرگی برای مایکروسافت در جهت پیشبرد اهدافش باشد.
اسپنسر، بوتی و باند میدانند که حذف بازیهای انحصاری کنسولی بزرگ و گیم پس از Xbox منجر به مرگ آن خواهد شد؛ همانطور که اگر عناوین انحصاری و سرویسهای هر کنسولی را از آن بگیرید، تفاوتی با نابودی آن ندارد. تاکید آنهای روی انحصاری باقیماندن بازیهای اصلی و بزرگ تکنفره برای Xbox، عدم عرضه Game Pass برای پلتفرمهای دیگر و عدم تغییر روال کار گیم پس نیز به همین جهت است. مایکروسافت هر استراتژی دیگری را نیز در ادامه راه در پیش بگیرد به منظور جذب مخاطب برای سرویس گیم پس و تجربه بازیهای فرست پارتی Xbox خواهد بود و هیچگاه این دو برگ برنده خودش را از دست نمیدهد.
با توجه به در دسترس بودن سرویس گیم پس روی Xbox، کامپیوترهای شخصی، موبایل و حتی بسیاری از تلویزیونهای هوشمند، عرضه بازیهای سرویس محور و کوچک برای سوییچ و پلی استیشن منجر به افزایش مخاطبین این سرویس نیز میشود و در واقع مایکروسافت با یک تیر دو نشان میزند: «کسانی که علاقهای به تهیهی سرویسها ندارند و به مالکیت بازیها علاقهمند هستند و بودجه فضایی نیز در اختیار ندارند به سمت تهیه Xbox خواهند رفت و افرادی که علاقهمند به گیم پس و تجربه بازیها به صورت آنلاین هستند، به مخاطبین گیم پس روی Xbox یا دیگر مکانهای قابل تجربه افزوده خواهند شد».
نکته قابل توجه این است که تنها باید منتظر عرضه بازیهای سرویس محور و AAهایی روی پلتفرم سوییچ و پلی استیشن باشیم که به خوبی و بدون مشکل فنی روی سوییچ قابل تجربه باشند. مایکروسافت هیچگاه عنوانی را بدون عرضه روی سوییچ برای PS5 یا کنسولهای بعدی سونی عرضه نخواهد کرد و این نیز دلیل محکم دیگری برای وسعت کم و محدود بودن عناوینی است که در راه کنسولهای دیگر هستند.
تا زمانی که استراتژی جدید Xbox به شکل گفته شده باقی بماند و عملکرد خوب این نوع از بازیهای روی پلتفرمهای رقیب منجر به طمع مدیران مایکروسافت و Xbox نشود، آینده خوبی را میتوان برای Xbox متصور شد. آیندهای که بازیهای انحصاری و فرست پارتیهای بزرگ این برند با کیفیت بیشتری راهی بازار میشوند و فروش این کنسول به سبب موفقیت بازیهای فرست پارتی کوچکتر روی کنسولهای دیگر افزایش یافته و مخاطبین گیم پس نیز بیشتر شدهاند و از رقم کنونی ۳۴ میلیونی بسیار فراتر رفتهاند.
در سوی دیگر سکه نیز طمع مدیران این کمپانی بعد از گذشت چند سال از این استراتژی و تصمیم برای عرضه عناوین فرست پارتی بزرگ حتی با فاصلهی زمانی برای پلتفرمهایی به جز Xbox و PC، یا در اختیار دادن سرویس گیم پس حتی به طور محدود برای کنسولهای دیگر بوده که قطعاً بعد از یک سودآوری کوتاهمدت، شکست سختی را برای Xbox رقم خواهد زد. Xbox همین حالا هم با در اختیار داشتن دو برگ برنده عناوین انحصاری با استودیوهای زیاد و سرویس گیم پس، همچنان راه طولانیای تا رسیدن به Playstation دارد و با این کار فقط پایان خود را رقم خواهد زد؛ امیدواریم همواره حالت قبلی وجود داشته باشد و شاهد ابقای این برند قدرتمند در ویدیو گیم و رقابت جذاب کنسولها باشیم.