چرا فیزیکدانان رازهای «کهکشان» را در «اعماق زمین» جستجو میکنند؟

امروزه اغلب اخترشناسان باور دارند که تنها حدود ۵ درصد از جهان قابل مشاهده از «ماده» تشکیل شده است. طبق این دیدگاه، بقیه یا اکثریت قریب به اتفاق هستی از ماده تاریک (حدود ۲۷ درصد) و انرژی تاریک (حدود ۶۸ درصد) تشکیل شده است.
عصر کانادا – ماده تاریک مادهای نامرئی است که نور خود را ساطع نمیکند و فقط از طریق «گرانش» با ماده معمولی برهم کنش دارد؛ مشاهدۀ همین اثر گرانشی در کهکشانها و خوشههای کهکشانی است که باعث میشود دانشمندان به وجود ماده تاریک باور داشته باشند. اما با توجه به اینکه به نظر میرسد ماده تاریک پنج برابر بیشتر از ماده معمولی وجود داشته باشد، دانشمندان هنوز در جستجوی شواهد مستقیمی از وجود آن هستند.
یکی از روشهای یافتن آن، شاید به طور عجیب و غریب و خلاف انتظاری رفتن به زیر زمین باشد!
چندین تأسیسات زیرزمینی در سرتاسر جهان وجود دارد که فیزیکدانها در آنها به دنبال نشانههایی از ذرات با تعامل ضعیف هستند، از جمله مواردی مانند اندازهگیری تأثیرات نوترینوها. ایده این است که ذرات با تعامل ضعیف یا WIMPها باید در تمام مدت زمانی که زمین در فضا حرکت میکند، در حال عبور از زمین باشند، بنابراین برای شناسایی آنها، ما فقط به آشکارسازهایی نیاز داریم که به اندازه کافی حساس باشند تا آن فعل و انفعالات ضعیف را ثبت کنند.