۲۰ سالگی مریخنوردهای دوقلو؛ آپورچونیتی و اسپیریت چگونه علوم مریخی را متحول کردند؟

در ژانویه ۲۰۰۴، مریخنوردهای دوقلوی ناسا به نامهای آپورچونیتی و اسپیریت در دو سمت مخالف روی سیاره سرخ فرود آمدند و عصر تازهای از کاوشهای رباتیک میانسیارهای را آغاز کردند.
عصر کانادا – آنها با فاصلهی سه هفته از یکدیگر به روشی هیجانانگیز به مقصد رسیدند؛ بدین صورت که هرکدام در دستهای از کیسههای هوا قرار گرفتند که پیش از توقف حرکت و تخلیهی باد، تقریبا ۳۰ بار روی سطح مریخ بالا و پایین پریدند. این مریخنوردها که هماندازه با ماشین گلف بودند، ماموریتی مشخص داشتند: جستجوی شواهد از جاریبودن آب روی سطح مریخ در گذشته.
یافتههای مریخنوردهای دوقلو، ازجمله کشف معروف به «توتهای آبی» یا سنگریزههای کروی هماتیت معدنی که در آب اسیدی تشکیل شده بودند، کتابهای علمی را بازنویسی کرد. چند سال پس از آغاز ماموریت، اسپیریتِ بیباک درحالیکه چرخ آسیبدیدهاش را همراه خود میکشید، نشانههایی از چشمههای آب گرم باستانی را که ممکن است میلیاردها سال پیش زیستگاهی ایدهآل برای حیات میکروبی بوده باشند، کشف کرد.
یافتههای مریخنوردهای دوقلو کتابهای علمی را بازنویسی کرد
دانشمندان گمان میکردند که مریخ باستانی با صحرای یخزدهی امروزی تفاوتهای اساسی داشت. تصاویر ثبتشده از مدار، شبکههایی از کانالهای حفرشده توسط آب را نشان داده بود؛ اما پیش از آغاز کار آپورچونیتی و اسپیریت، هیچ مدرکی وجود نداشت که نشان دهد آب مایع، آن عوارض را تشکیل داده است.
مت گلومبک، دانشمند سابق پروژه از آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا که ماموریت دوقلوهای مریخنورد معروف به «مریخنورد کاوشگر» را مدیریت میکرد، میگوید: «مریخنوردهای دوقلوی ما برای اولینبار ثابت کردند که سیاره سرخ گذشتهای مرطوب داشته است. آنها مسیر را برای یادگیری هرچه بیشتر دربارهی گذشته مریخ با مریخنوردهای بزرگتر مانند کیوراسیتی و پرسویرنس هموار کردند.»

به لطف دادههای جمعآوریشده با آپورچونیتی و اسپیریت، ناسا ساخت مریخنورد بزرگ کیوراسیتی را تایید کرد تا دریابد آیا مواد شیمیایی پشتیبان حیات، میلیاردها سال پیش در جهانی که زمانی آبی بود، وجود داشتند یا خیر. کیوراسیتی بلافاصله پس از فرود در سال ۲۰۱۲ این مواد شیمیایی را پیدا کرد.
پرسویرنس که در سال ۲۰۲۱ به سیاره سرخ رسید، با جمعآوری مغزههای سنگی که قرار است در ماموریتی مشترک از سوی ناسا و آژانس فضایی اروپا، برای بررسی نشانههای حیات میکروبی باستانی به زمین آورده شوند، درحال گسترش موفقیت کیوراسیتی است.
مهندسان درحین کار روی اسپیریت و آپورچونیتی، شیوههایی را برای کاوش سطح سیاره ابداع کردند که امروزه همچنان کاربرد دارند؛ ازجمله استفاده از نرمافزار تخصصی و عینکهای سهبعدی برای ناوبری بهتر در محیط مریخ. اکنون مهندسان پس از سالها کسب تخصص درطول سفرهای مریخنوردهای دوقلو روی سطح سنگلاخی و شنی مریخ، میتوانند رانندگیهای ایمنتر و طولانیتر را برنامهریزی کنند و وظایف روزانهی بسیار پیچیدهتر از حد مورد نیاز برای به راهانداختن کیوراسیتی و پرسویرنس را به سرعت انجام دهند.