امروزه به دلیل استقرار دانشگاههای بسیار مشهور در ایالات کانادا که اکثر آنها در رتبهبندیهای جهانی، جایگاههای معتبری را به خود اختصاص دادهاند، دانشجویان از سرتاسر دنیا، دانشگاههای کانادا را برای تحصیل در رشتههای مختلف برمیگزینند. امکاناتی که در دانشگاههای کانادا در اختیار دانشجویان قرار داده میشوند هم از لحاظ علمی و هم حمایتهای مالی، توجه بسیاری از علاقهمندان به تحصیل را به خود جلب نموده است.
مدارک لازم برای تحصیل رایگان در کانادا
- اخذ نامه پذیرش از دانشگاه کانادا
قدم اول برای متقاضیانی که قصد دریافت فاند تحصیلی از دانشگاه کانادا را دارند برقراری تماس با یکی از اساتید گروه آموزشی مورد نظر در دانشگاه کانادا از طریق ایمیل است. بعد از گفت و گو در رابطه با هدف از تحصیل در مقطع مورد نظر، باید از طریق ارسال مقالات و رزومه قوی توجه او را به خود جلب کنید. بعد از تایید صلاحیت شما از سوی استاد مربوطه، با صدور نامهای به دانشگاه معرفی میشوید. طی مدت زمان کوتاهی نیز نامه پذیرش دانشگاه برای شما از طریق ایمیل ارسال میشود.
پاسپورت در واقع یکی از اسناد اثبات هویت شما محسوب میشود که باید در زمان ورود به کانادا ودر طول مدت اقامت در کانادا معتبر باشد.
- اثبات توانایی مالی برای زندگی در کانادا
در صورتی که موفق به اخذ فاند تحصیلی از یکی از دانشگاههای کانادا بشوید همان فاند تحصیلی میتواند دلیلی مبنی بر توانایی مالی شما برای زندگی در کانادا باشد البته این امر بستگی زیادی به مقدار فاند دریافتی دارد. لازم به ذکر است که میزان فاندی که دانشگاهها در کانادا به دانشجویان خارجی اختصاص میدهند متفاوت است. حتی اساتید هم در این مورد به طور مشابه عمل نمیکنند. مثلا ممکن است استادی در یک دپارتمان به دانشجوی خارجی خود بابت هر سال تحصیلی ۲۰۰۰۰ فاند اعطا کند و استاد دیگر در همان گرایش تحصیلی فاند کمتری اختصاص بدهد. در صورتی که فاند تحصیلی برای تامین حداقل مخارج زندگی در کانادا کافی نباشد باید توانایی مالی خود را بابت تامین مقادیری که فاند تحصیلی به آن تعلق نگرفته ثابت نمایید. برخی از دانشجویان، میخواهند در طول مدت تحصیل در کانادا همراه با خانواده خود در کانادا اقامت داشته باشند در این صورت باید بتوانند توانایی مالی خود را در تامین هزینه زندگی خانواده، برای کارمندان سفارت کانادا ثابت کنند. شما میتوانید پرینت گردش مالی حساب خود را به همراه سایر مدارک برای سفارت کانادا ارسال کنید. اگر در کانادا مشغول به کار هستید ارائه فیش درآمد، مدرک خوبی برای اثبات توانایی مالی محسوب میشود. ارائه فیش پرداخت اجاره محل مسکونی یا مدرک ثابت کننده انجام سرمایهگذاری در کانادا نیز نشان از توانایی مالی دارد.
- نامه توضیحی برای سفارت کانادا
یکی از مدارکی که باید برای سفارت کانادا ارسال کنید، نامه توضیحی است. در این نامه باید هدف خود برای تحصیل در کانادا را توضیح بدهید.
- ارسال فرم CAQ در صورتی که قصد تحصیل در دانشگاه کبک را دارید
دانشجویانی که قصد شرکت در در دورههای آموزشی بیش از ۶ ماه در ایالت کبک را دارند باید به صورت آن لاین فرم را تکمیل کنند و برای سفارت کانادا ارسال کنند.
- ارسال نامه سرپرستی برای فرزند کمتر از ۱۸ سال
اگر تمایل دارید به همراه خانواده خود در کانادا اقامت کنید باید با تکمیل نمودن فرم مربوطه، مسوولیت سرپرستی فرزند کمتر از ۱۸ سال را متقبل بشوید.
دانشگاه های ارائه دهنده خدمات تحصیل رایگان در کانادا
- دانشگاه تورنتو: در این دانشگاه دانشجویان خارجی از ۱۵۰ کشور دنیا حضور دارند. دانشگاه تورنتو مرکز آموزشی است که دانشجویان خارجی برای اخذ مجوز تحصیل رایگان در آن به رقابت با یکدیگر میپردازند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تحصیل رایگان در این دانشگاه به سایت آن مراجعه نمایید.
- دانشگاه بریتیش کلمبیا: دانشگاه بریتیش کلمبیا یک دانشگاه دولتی است که در رنکینگ جهانی در رتبه ۳۴ قرار دارد. در این دانشگاه هر ساله مبلغی بالغ بر ۱۰ میلیون دلار برای تحصیل رایگان دانشجویان بینالمللی اختصاص داده میشود.
- دانشگاه مکگیل (McGil): در این دانشگاه، دانشجویان واجد شرایطی که برنامه تحقیقاتی آنها با آنچه که مورد نظر دانشگاه است هماهنگی داشته باشد میتوانند با داشتن شرایطی، از تحصیل رایگان برخوردار شوند. 15 درصد از دانشجویان در دانشگاه مکگیل خارجی هستند.
- دانشگاه آلبرتا: دانشگاه آلبرتا یکی از دانشگاههای دولتی در کاناداست. دانشگاه البرتا در رشتههای مهندسی، پزشکی، هنر و تجارت دانشجو میپذیرد. در دانشگاه البرتا بیش از ۷۰۰۰ دانشجوی خارجی، مشغول به تحصیل هستند. در تمامی رشتههای تحصیلی در دانشگاه آلبرتا، دانشجویان خارجی با داشتن شرایطی میتوانند مجوز تحصیل رایگان را دریافت کنند.
- دانشگاه واترلو (Waterloo): برنامههای جذاب در دانشگاه واترلو برای رشتههای مختلف، بسیاری از دانشجویان خارجی را برای تحصیل در آن تشویق مینماید. دانشگاه واترلو نیز جزء یکی از مراکز آموزش عالی کانادا است که در آن هر ساله مبلغی برای تحصیل رایگان دانشجویان خارجی، اختصاص داده میشود.
- دانشگاه کلگری: این دانشگاه جزء ۲۵۰ دانشگاه برتر در دنیاست. حضور اساتید برجسته و امکانات آموزشی عالی، این دانشگاه را به یکی از بهترینها تبدیل کرده است. ۱۰ درصد از دانشجویان این دانشگاه خارجی هستند. این دانشگاه سالانه ۴۰۰۰۰ برای تحصیل رایگان در دانشگاه کلگری اختصاص داده میشود.
- دانشگاه دال هاس(dalhousei): در این دانشگاه که در شهر هلیفکس قرار دارد رشتههای مختلفی تدریس میشوند. دانشگاه دال هاس یکی از دانشگاههای خوب کانادا در رشته حقوق است. شما میتوانید با مراجعه به سایت دانشگاه از امکانات مربوط به تحصیل رایگان در این دانشگاه مطلع شوید.
- دانشگاه منیتوبا: تقریبا ۱۳ درصد از دانشجویان در دانشگاه مانیتوبا، دانشجویان خارجی هستند که از ۱۰۴ کشور در این مرکز علمی حضور دارند. دانشگاه منیتوبا برای دانشجویان دوره دکتری به طور سالانه ۱۸۰۰۰ و برای دانشجوی کارشناسی ارشد، ۱۴۰۰۰ دلار به منظور تحصیل رایگان، اختصاص میدهد.
- دانشگاه سایمون فراسر(Simon Fraser): 17 درصد از محصلین در این دانشگاه، دانشجویان خارجی هستند. دولت فدرال کانادا به طور سالانه بودجهای را به دانشگاه سایمون فراسر برای جذب دانشجویان خارجی واجد شرایط، جهت تحصیل رایگان در دانشگاه اختصاص میدهد.
تحصیل رایگان در مدارس کانادا
تحصیل رایگان در مدارس کانادا یکی از جذابیتهایی است که بسیاری از خانوادههای متقاضی مهاجرت به کانادا را برای زندگی در این کشور مصممتر مینماید. مدارس کانادا از لحاظ سیستم آموزشی یکی از بهترینها در دنیا است و در طی سالهای گذشته توانسته است این جایگاه را ارتقا بدهد.
در مورد تحصیل رایگان در مدارس کانادا باید به این نکته توجه داشته باشید که فقط شهروندان کانادایی و اشخاصی که موفق به دریافت مجوز اقامت دائم در کانادا گردیدهاند از تحصیل رایگان در مدارس این کشور، برخوردار هستند. اما سایر مهاجرین میتوانند با پرداخت شهریه بابت هر سال تحصیلی، در مدارس کانادا مشغول به تحصیل بشوند.
البته در برخی از دانشگاههای کانادا برای دانشجویان خارجی این امتیاز در نظر گرفته شده است تا بتوانند فرزندان خود را در مدارس کانادا به صورت رایگان ثبت نام کنند. همچنین فرزندان مهاجرینی که از طریق دریافت ویزای کار و شرکت در برنامه اکسپرس آنتری، مقیم کانادا شده باشند از حق آموزش رایگان در مدارس کانادا برخوردار هستند.
کودکان در کانادا از سن ۴ یا ۵ سالگی برای آشنایی با محیط مدرسه و برخی از مفاهیم درسی، به صورت اختیاری وارد مقطع آمادگی میشوند. سپس از سن ۶ سالگی، تحصیل در دوره ابتدایی را آغاز میکنند. با پایان دوره ابتدایی، وارد مقطع دبیرستان میشوند و در سن ۱۸ سالگی با پایان تحصیل در مدرسه میتوانند تحصیل در دانشگاه یا کالج را برگزینند.
تحصیل رایگان در مقطع کارشناسی کانادا
بسیاری از اشخاص علاقهمند به تحصیلات دانشگاهی، قصد دارند که از همان مقطع اول، یعنی دوره لیسانس، از یکی از دانشگاههای معتبر در کانادا پذیرش بگیرند. این انگیزه علاوه بر شهرت دانشگاههای کانادایی تا حد زیادی به هزینه اندک تحصیل در دوره لیسانس بازمیگردد. هزینه تحصیل در مقطع کارشناسی کانادا، در مقایسه با کشورهای اروپایی و آمریکا ارزانتر است و همین موضوع، متقاضیان تحصیل در مقطع کارشناسی کانادا را دلگرم میکند. دانشجویان خارجی باید از دانشگاه کانادایی، پذیرش بگیرند و مدرک زبان مورد نظر دانشگاه را نیز با کسب نمره اعلام شده از سوی دانشگاه، کسب نمایند. همچنین دانشجویان خارجی باید بتوانند توانایی مالی خود را برای زندگی در کانادا در طول مدت تحصیل خود اثبات نمایند. اگر موفق به استفاده از فاند تحصیلی شده باشید همین امر دلیل خوبی برای اثبات توانایی مالی شما خواهد بود. ارائه مدرک دیپلم نیز جزء شرایط ثبت نام در دانشگاه کانادا برای دوره کارشناسی است.
تحصیل رایگان در مقطع کارشناسی ارشد کانادا
بسیاری از دانشجویان خارجی در مقاطع تحصیلات تکمیلی کانادا، مشغول به تحصیل هستند و در میان متقاضیان دریافت فاند و تسهیلات آموزشی کانادا نیز دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی بخش عمده متقاضیان را تشکیل میدهند. تحصیل در این مقطع، تقریبا ۲ سال به طول میانجامد. بسیاری از دانشجویان خارجی بعد از پایان تحصیل، به اقامت خود در کانادا ادامه میدهند و در واقع برای رسیدن به همین هدف، تحصیل در کانادا را انتخاب کردهاند. برای ثبت نام در دانشگاههای کانادا، جهت تحصیل در مقطع فوق لیسانس باید مدرک دیپلم و کارشناسی خود را ارائه نمایید. همچنین شما به مدرک زبانی که توسط دانشگاه اعلام گردیده است نیاز دارید. شما میتوانید با ارائه رزومه قوی، مدرک زبان با نمره عالی و مقالات چاپ شده در مجلههای بینالمللی، تحصیل رایگان در کانادا را به دست بیاورید. توصیهنامه اساتید برجسته نیز تاثیر به سزایی در پذیرش دارد.
تحصیل رایگان در مقطع دکتری کانادا
هدف دانشگاههای کانادا از پذیرش دانشجویان خارجی در مقطع دکتری، انجام پروژههای تحقیقاتی و سرچهای پیشرفته است. به همین دلیل در پذیرش دانشجویان بینالمللی، نسبت به توانایی دانشجو در همکاری با دپارتمان آموزشی در انجام تحقیقات علمی سختگیری میشود. برای تحصیل رایگان در دوره دکتری کانادا، باید بتوانید فاند تحصیلی را که دانشگاه به هر یک از اساتید در گروههای آموزشی اختصاص میدهد با اثبات تواناییهای خود، دریافت کنید. معمولا فاندی که به هر دانشجو برای تحصیل رایگان در دوره دکتری کانادا تعلق میگیرد برای زندگی در کانادا در طول دوره تحصیل در این کشور، کفایت میکند. البته مقدار فاند در تمام دانشگاهها یکسان نیست و حتی اساتید هم در اعطای مجوز تحصیل رایگان به متقاضیان دوره دکتری، به طور مشابه عمل نمیکنند. تحصیل در مقطع دکتری کانادا تقریبا ۴ سال و در برخی از رشتهها، ۵ سال طول میکشد.
تحصیل رایگان در کانادا به همراه هزینه های زندگی
معمولا هزینه تحصیل در کانادا به نسبت بالا رفتن مقطع تحصیلی، کاهش مییابد. در واقع بر خلاف تصور بسیاری از متقاضیان تحصیل در کانادا، هزینه تحصیل در دوره دکتری کمتر از کارشناسی و کارشناسی ارشد است. بنابراین اگر موفق به دریافت بورسیه تحصیلی نشدید نگرانی به خود راه ندهید زیرا با وجود وامهای دانشجویی و تسهیلاتی که بانکهای کانادایی به دانشجویان ارائه میکنند امکان تحصیل در کانادا برای علاقهمندان و البته دانشجویان مستعد، فراهم شده است.
در کنار هزینههای تحصیل، هزینه خوراک، پوشاک، درمان و بسیاری دیگر از مخارجی که در طول مدت تحصیل در کانادا ممکن است برای دانشجو ایجاد شود، ذهن بسیاری از متقاضیان را مشغول میکند. در مورد این موضوع لازم است بدانید که دانشجویان بورسیه و دانشجویانی که موفق به اخذ فاند تحصیلی میشوند بابت هزینههای معمولی خود نباید نگران باشند. زیرا استاد مربوطه، مقدار فاند را به گونهای تخصیص میدهد که دانشجو بتواند در طول مدت تحصیل در کانادا، یک زندگی معمولی داشته باشد. دانشجویانی هم که با هزینه شخصی خود اقدام به تحصیل در کانادا میتمایند بابت هزینه زندگی در کانادا نگران نباشند چون میتوانند با مراجعه به بانکهای کانادایی، وام دریافت کنند و اقساط آن را پس از مدتی که توسط بانک تعیین میشود بازپرداخت کنند.
تحصیل رایگان در کانادا و کار دانشجویی
برخی از دانشجویانی که موفق به تحصیل رایگان در کانادا شدهاند برای داشتن درآمد در طول دوره دانشجویی به منظور رقم زدن زندگی همراه با آسایش بیشتر، به دنبال یافتن کار دانشجویی هستند.
چهار حوزه کاری در کانادا برای دانشجویان فراهم است که دانشجویان میتوانند با ورود به هر یک از آنها همزمان با تحصیل به انجام کار دانشجویی بپردازند.
- کار دانشجویی داخل دانشگاه. اگر به انجام کار دانشجویی در داخل دانشگاه تمایل دارید امکان همکاری با دانشگاه برای شما فراهم است. در واقع میتوانید با استاد خود در انجام پروژهها همکاری کنید. همچنین میتوانید برای کارفرمای بخش خصوصی در رستوران یا ورزشگاه کار کنید.
- کار دانشجویی خارج از دانشگاه. بعضی از دانشجویان در خارج از محیط دانشگاه، به دنبال یافتن کار دانشجویی هستند که برای انجام آن باید:
- در کانادا به عنوان یک دانشجوی تمام وقت با یک مجوز تحصیلی معتبر، مشغول به تحصیل باشید. البته برای دانشجویانی که در حال سپری کردن ترم آخر تحصیلی خود هستند، دانشجوی تمام وقت بودن شرط نیست.
- برخورداری از بیمه اجتماعی
- کواپ. کواپ یک دوره تحصیلی همراه با تضمین کاری است. در کواپ، دانشجو میتواند پس از طی کردن دوره تحصیلی خود وارد بازار کار شود و با شرکتهایی که متقاضی کار مورد نظر هستند همکاری نماید. در برنامه کواپ، دانشجو باید بابت هر سال حضور در برنامه، نزدیک به ۱۲۰۰۰ دلار پرداخت کند.
- اینترشیپ. فرصت شغلی است که معمولا از سوی شرکتها و کارفرمایان کانادایی به دانشجویان و افراد جویای کار که از تجربه کاری چندانی ندارند پیشنهاد میشود. اینترشیپ، زمینه را برای کسب تجربه و یادگیری دانشجویان فراهم میکند به همین دلیل توصیه میشود
- حوزههای مرتبط با رشته تحصیلی خودتان را برای فعالیت، انتخاب کنید
تحصیل رایگان در کانادا و معرفی ویزای همراه
بسیاری از دانشجویانی که موفق به دریافت تسهیلات مربوط به تحصیل رایگان در کانادا گردیدهاند تمایل دارند در طول دوره تحصیل، همراه با خانواده خود در کانادا اقامت داشته باشند. در این صورت باید برای دریافت ویزای همراه اقدام کنند. ویزای همراه نوع خاصی از ویزا است که برای همراهان درخواستکننده اصلی ویزای کانادا صادر میشود. ویزای همراه میتواند ویزای کار، تحصیلی یا میهمان باشد.
سوالات متداول
آیا امکان تحصیل رایگان در کانادا وجود دارد؟
بله. در مقاطع مختلف این کشور، شما میتوانید با استفاده از موقعیتهای مختلف تحصیلی به تحصیل رایگان بپردازید. برای نمونه، فاندهای تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری وجود دارند که هزینههای زندگی و هزینههای تحصیل فرد را پوشش میدهند. در مقاطعی مانند کارشناسی نیز در صورت ارائه رزومه مناسب میتوانید از شرایط تحصیل رایگان در این کشور استفاده کنید.
آیا امکان دریافت وامهای دانشجویی حین تحصیل در کشور کانادا وجود دارد؟
مانند فاندهای تحصیلی، شما میتوانید از وامهای تحصیلی مختلف نیز استفاده کنید که در طول سال تحصیلی ارائه میشوند. با این حال، شما باید پس از پایان تحصیلات خود و در مدت تعیین شده برای باز پرداخت این وامها اقدام کنید. وامهای دانشجویی بخش بزرگی از هزینهها را پوشش میدهند که به دانشجویان کانادایی و بین المللی تعلق میگیرند.
چه مدارکی برای تحصیل رایگان و دریافت فاند تحصیلی در کانادا نیاز است؟
مدارک در ابتدا شامل مدارک هویتی مانند گذرنامه معتبر هستند. شما باید مدرک پایان تحصیلات خود و ترجمه ریز نمرات را آماده کنید و با ارائه مدارک درخواستی دانشگاه، پذیرش تحصیلی را دریافت کنید. در صورتی که رزومه خوبی ارائه کرده باشید، شرایط شما شامل حال تحصیل رایگان در کانادا خواهد شد.
کدام دانشگاههای کانادا امکان تحصیل رایگان را برای دانشجویان فراهم کردهاند؟
در بیشتر دانشگاههای کانادایی شما میتوانید شرایط تحصیل رایگان را بیابید. در واقع، هر یک از موسسات این کشور بودجههای کمک هزینه دانشجویی را در اختیار دانشجویان قرار دادهاند که به صورت سالانه تصویب میشود و شامل بسیاری از دانشجویان است. از جمله مهمترین دانشگاههای تحصیل رایگان میتوان به دانشگاه تورنتو، مک گیل، ونکوور، بریتیش کلمبیا و دانشگاه واترلو اشاره کرد.
آیا در مقطع دکتری نیز میتوان از تحصیل رایگان استفاده کرد؟
مقطع دکتری در کشورهای مختلف معمولا به صورت فاند تحصیلی است و این مقطع به عنوان یک شغل تحقیقاتی محسوب میشود. بنابراین شما میتوانید موقعیتهای خوبی در خارج از کشور در این مقطع به همراه کمک هزینه تحصیلی بیابید.